Πανηγύρια και Συλλογικές Εκδηλώσεις

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

- ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, 1 & 2 ΜΑΙΟΥ -

Το απόγευμα της παραμονής της γιορτής (1 Μαΐου) ανοίγει το Μοναστήρι του Α. Αθανασίου και πραγματοποιείται λειτουργία με αρτοκλασία. Στη συνέχεια προσφέρεται φαγητό από την Μονή, το οποίο προετοιμάζεται από τις γυναίκες του χωριού με την ευγενική χορηγία κρεάτων από τους βοσκούς της περιοχής. Οι ντόπιοι παράλληλα στήνουν ψησταριές στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής. Έπειτα ακολουθεί γλέντι στις τρεις μεγάλες τραπεζαρίες που διαθέτει το Μοναστήρι. Το επόμενο πρωί πραγματοποιείται λειτουργία και ακολουθεί καφές, φαγητό και γλέντι. Το απόγευμα ο Ιερέας του χωριού με τους ντόπιους επιστρέφουν την ιερή εικόνα του Αγίου Αθανασίου στην κεντρική εκκλησία του χωριού.

- Πανηγύρι Αγίου Νικολάου ο Εν Βουναίνις, 9 Μαίου -

Το πρωί ανήμερα της γιορτής, πραγματοποιείται λειτουργία στο εξωκλήσσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται έξω από τον Λαύκο ανάμεσα σε ελαιώνες. Οι ντόπιοι του χωριού φέρνουν διάφορα εδέσματα από το σπίτι και ψήνουν στις ψησταριές ,στον περιβάλλοντα χώρο. Ακολουθεί γλέντι με ζωντανή μουσική και το πανηγύρι τελειώνει στην πλατεία του χωριού με τον τελευταίο χορό.

- Πανηγύρι Προφήτη Ηλία, 20 Ιουλίου -

Το απόγευμα της παραμονή της γιορτής τελείται λειτουργία στο εξωκλήσι με αρτοκλασία και στην συνέχεια ακολουθεί γλέντι.

- Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής, 26 & 27 Ιουλίου -

Το μεγαλύτερο πανηγύρι του Λαύκου. Την παραμονή της γιορτής πραγματοποιείται λειτουργία και αρτοκλασία στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στην συνέχεια ακολουθεί μεγάλο γλέντι με παραδοσιακή ζωντανή μουσική. Ανήμερα της γιορτής πραγματοποιείται λειτουργία και το το βράδυ το γλέντι συνεχίζεται στην πλατεία.

- Πανηγύρι της Παναγίας (Γενέσιον της Θεοτόκου) 8,9 & 10 Σεπτεμβρίου -

Γιορτάζει η κεντρική εκκλησία του χωριού, Το Γενέσιον της Θεοτόκου,  που βρίσκεται στην πλατεία. Το απόγευμα της παραμονή της γιορτής πραγματοποιείται λειτουργία στην εκκλησία καθώς και το επόμενο πρωί ανήμερα της γιορτής.  Κάθε βράδυ και τις τρεις ημέρες στήνεται γλέντι στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακή ζωντανή μουσική.

ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

- Κοπή πίτας τον Ιανουάριο (κινητή ημερομηνία) -

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου πραγματοποιεί εκδήλωση για το νέο έτος με την κοπή πίτας. Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού.

- Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ -

Την παραμονή των Χριστουγέννων, στήνεται μια μεγάλη γιορτή στην πλατεία του χωριού. Τα μέλη του Συλλόγου μαζί με με όλα τα παιδάκια του χωριού στολίζουν το “Δέντρο των Ευχών” υπό τον ήχο εορταστικών μελωδιών. Σερβίρεται ζεστό κρασί με μέλι και μπαχαρικά, τηγανόψωμα με μέλι ή ντόπιο τυρί φέτα.