Μουσικοθεατρικές Παραστάσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΥΚΙΩΤΩΝ "Η ΔΡΑΣΗ"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιωτών η Δράση ιδρύθηκε το 1976 από τους νέους του χωριού στα πλαίσια της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου. Συστάθηκε Διοικούσα Επιτροπή καθώς και το καταστατικό του Συλλόγου. Ο Σύλλογος ξεκίνησε την δράση του, οργανώνοντας μουσικές εκδηλώσεις με μεγάλη ανταπόκριση, και οργανώνοντας την πρώτη εορταστική εκδήλωση της Πρωτοχρονιάς που περιελάμβανε θεατρική παράσταση, εμφάνιση του Άι Βασίλη και μοίρασμα δώρων. Η εκδήλωση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα αδιάκοπα.

Ο Σύλλογος δεν στάθηκε μόνο στις εκδηλώσεις, αλλά ίδρυσε και ένα από τα λίγα λαογραφικά μουσεία, συλλέγοντας διάφορα αντικείμενα σε σχέση με τις αγροτικές δραστηριότητες Παράλληλα, δημιούργησε δανειστική βιβλιοθήκη με συλλογή πάνω από 2.500 τόμους.

Επιπλέον, θέλοντας να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση του τόπου, συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του Λαύκου, τα οποία και προσέφεραν για την συγγραφή του βιβλίου “Ο Λαύκος, το αρχοντοχώρι του Νοτίου Πηλίου”.

Η δράση του Συλλόγου συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την νέα γενιά του χωριού διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα μέσα από την πολιτιστική δράση, τα τμήματα Μουσική Σχολή “Δημήτρης Φάμπας”, το τμήμα Παραδοσιακών Χορών και τις Θεατρικές Ομάδα εφήβων και ενηλίκων.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

- Μουσική Σχολή "Δημήτριος Φάμπας" -

Ιδρύθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1999 με πρώτο δάσκαλο τον κύριο Θεόδωρο Κουτσοβαγγέλη, Φιλόλογο εκπαιδευτικό με υψηλή γνώση στην μουσική παιδεία, με πολλά πτυχία, δισκογραφικές επιτυχίες και γνώση πολλών μουσικών οργάνων, όπως κιθάρα βιολί μπουζούκι . Αρχικά τα μαθήματα πραγματοποιούνταν τρις φορές την εβδομάδα, με συνολικά 35 μαθητές από Λαύκο καθώς και από τα γύρω χωριά, 375 παιδιά με φοίτηση 2- 3 χρόνια και δυνατότητα να γράφουν και να διαβάζουν νότες, πεντάγραμμο, μαθήματα σολφέζ και ότι μπορεί να δώσει ένα ωδείο. Είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μουσικό Δημήτρη Φάμπα

- Τμήμα Παραδοσιακών Χορών -

Δημιουργήθηκε 1999 με μαθητές γυναίκες και άντρες του χωριού. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός του Λαύκου. Κατόπιν δύο ετών αδράνειας, επανήλθε δυναμικά και εν έτη 2016 αριθμεί 16 χορευτές. Η φορεσιά αντρών και γυναικών είναι παραδοσιακή πηλιορείτικη.

- Θεατρική Ομάδα -

Η θεατρική ομάδα του συλλόγου υπάρχει από το 1976. Χωρίζεται σε δύο τμήματα αυτό των εφήβων όπου ανεβάζουν παράσταση κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και αυτή των ενηλίκων όπου ανεβάζει παράσταση τις Απόκριες, προσφέροντας στιγμές χαράς στους ντόπιους του χωριού.

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

- Θεατρική Παράσταση Παραμονή Πρωτοχρονιάς -

Το τμήμα εφήβων της Θεατρικής ομάδας, ανεβάζει θεατρική παράσταση στα πλαίσια του εορταστικού προγράμματος του Συλλόγου. Όλοι οι κάτοικοι του Λαύκου συγκεντρώνονται στο σημείο που πραγματοποιείται η εκδήλωση για να απολαύσουν τους μικρούς πρωταγωνιστές Μετά το τέλος της παράστασης, υποδέχονται όλοι μαζί το Νέο ‘Έτος, ο σύλλογος μοιράζει δώρα σε όλους και κόβει μια τεράστια βασιλόπιτα όπου μοιράζεται στους παρευρισκόμενους

- Θεατρική Παράσταση παραμονή των τελευταίων Αποκριών (κινητή εορτή) -

Η θεατρική ομάδα του συλλόγου υπάρχει από το 1976. Χωρίζεται σε δύο τμήματα αυτό των εφήβων όπου ανεβάζουν παράσταση κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και αυτή των ενηλίκων όπου ανεβάζει παράσταση τις Απόκριες, προσφέροντας στιγμές χαράς στους ντόπιους του χωριού.

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

- Αντάμωμα Πολιτισμών -

Μια εκδήλωση στα πλαίσια της διάδοσης και διατήρησης των ελληνικών παραδοσιακών χορών και της μουσικής διεξήχθη για πρώτη φορά 18 & 19 Ιουνίου του 2016 με συμμετοχή 12 χορευτικών συλλόγων από το όλο το Πήλιο και τον Βόλο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή), ενώ για το 2017 έχει προγραμματιστεί για της ημερομηνίες 3 & 4 Ιουνίου.

- Ποικίλες Μουσικές Εκδηλώσεις -

Καθ’ολη την διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις με αξιόλογους καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα είναι ορατό στην σελίδα του Συλλόγου στο facebook.

- Συναυλία της Μουσικής Σχολής "Δημήτριος Φάμπας" -

Στο τέλος του διδακτικού έτους  (κινητή ημερομηνία) πραγματοποιείται εκδήλωση στην πλατεία του χωριού, όπου οι μαθητές της Μουσικής Σχολής παρουσιάζουν ότι έχουν διδαχθεί.

- Χορευτικές Εκδηλώσεις -

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Συλλόγου παρουσιάζει χορούς του Πηλίου στις εορταστικές εκδηλώσει των εθνικών εορτών της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου στην πλατεία του χωριού. Δίνει το παρόν και σε άλλες εκδηλώσεις κατόπιν προγραμματισμένου προγράμματος