Στους «δρόμους» του τραχανά!!

Στους «δρόμους» του τραχανά!!

Icon 21 Σεπτεμβρίου 2017
Icon By ΑΝΘΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ
Icon 0 σχόλια

 

Σεπτέμβριος!

Ο μήνας που κάτι τελειώνει – το ξέγνοιαστο καλοκαιράκι – και κάτι αρχίζει! Νέοι στόχοι, νέα σεζόν, νέα ξεκινήματα! Εκτός από όλα αυτά, είναι και ο μήνας που στον Λαύκο, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, φτιάχνουμε στα σπίτια μας τον τραχανά! 

  • Η διαδικασία του τραχανά ξεκινά από τον Αύγουστο κατά κύριο λόγο!

Επίσης, πατάμε και τα σταφύλια για να παράγουμε το κρασί της χρονιάς, για αυτό όμως θα αναφερθούμε σε επόμενο post!

Ο τραχανάς είναι είδος ζυμαρικού, το οποίο γίνεται με αλεύρι, σιμιγδάλι και κατσικίσιο (κατα προτίμηση) γάλα. Υπάρχουν δύο είδη, ο ξινός στον οποίο αφήνουμε το γάλα να ξινίσει και ο γλυκός, αυτός που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα!

Ο τραχανάς, είναι ιδιαίτερα θρεπτικός και ιδανικός για ένα ελαφρύ βραδινό τα κρύα βράδια του χειμώνα. Συνίσταται για όσους ακολουθούν μια ισσοροπημένη διατροφή. 

Απόσπασμα από την σελίδα http://www.nline.gr/2074/ —>>>

«Τractae ή tarkhaneh
Η ιστορία θέλει τον τραχανά να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν έλληνες και ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα, ο γνωστός Απίκιος, ρωμαίος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής του 1ου μ.Χ. αιώνα, αναφέρει φαγητό με το όνομα «tractae» (είδος παχύρρευστου χυλού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να πήζουν κάθε είδους σάλτσα). Εξίσου βάσιμη είναι η ιστορική εκδοχή ότι ο τραχανάς προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, όπως και πολλά άλλα φαγητά. Μάλιστα προέρχεται από την τουρκική λέξη «tark-haneh», δηλαδή ένα απλό και συνηθισμένο φαγητό σε κοκκώδη μορφή, φτιαγμένο από δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Με ελάχιστες παραλλαγές στη μορφή του, αλλά και σε κάποια από τα συστατικά του, συναντάμε τον τραχανά σε κάθε είδους εθνικής κουζίνας, από την ανατολίτικη μέχρι και αυτή της βόρειας Ευρώπης.»<<<—

Υλικά:

5 κιλά αλεύρι σιμιγδαλένιο

1 κιλό σιμιγδάλι χονδρό

3- 4 λίτρα φρέσκο κατσικίσιο γάλα

Λίγο αλάτι ως συντηριτικό

Διαδιακασία:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί.

DSC_0001

Στην συνέχεια, σε ένα τραπέζι απλώνουμε τραπεζομάντηλο, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλεισιτκά για τον τραχανά, και αρχιζουμε να κόβουμε τον τραχανά, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες:

DSC_0009 DSC_0008

Αφήνουμε 24  ώρες να σκεπασμένο με τούλι να στεγνώσει, ελαφρώς για να μπορεί να τριφτεί.

Στην συνέχεια, το περνάμε από μεταλικό τρίφτη – σαν τρυπητό- για να έρθει σε αυτή την μορφή:

DSC_0006

Απλώνουμε τον τραχανά ξανά, τριμένο πλέον, και αφήνουμε να στεγνώσει τουλάχιστον για 10 ημέρες. Προαιρετικά, περνάμε και από τον φούρνο για απόλυτη αποξήρανση και αποστειρωση στους 100º για 10′-15′.

Φυλάσουμε σε υφασμάτινες σακούλες για να παίρνει αέρα ο τραχνάς μας ή σε μεγάλες γυάλες στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

Σε επόμενο post θα σας παρουσιάσουμε και απλούς τρόπυς μαγειρέματος του τραχανά!