Εορτασμοί στο Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου 1&2 Μαΐου

Εορτασμοί στο Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου 1&2 Μαΐου

Icon 20 Απριλίου 2017
Icon By ΑΝΘΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ
Icon 0 σχόλια

Το μοναστήρι του Αγίου Αθανάσιου χτίστηκε το 1795 (βλέπε εδώ: Άγιος Αθανάσιος ). Ένα μοναστήρι με ιδιαίτερο fb_img_1431526830466χαρακτήρα, κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους ντόπιους. Ο Άγιος Αθανάσιος θεωρείται θαυματουργός και πολλές είναι οι ιστορίες των ντόπιων που το αποδεικύουν. Επίσης, λεγεται ότι όποιος επίχειρησε να κλέψει πράγματα, όπως πυθάρια με ελαιόλαδο, από το μοναστήρι ο Άγιος τον έδειρε! Ή τον εμπόδισε με κάθε τρόπο! 

Η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου με διήμερο πανηγύρι στο μοναστήρι, το οποίο ανοίγει τις πύλες του μόνο αυτές τις δύο ημέρες του χρόνου.

Λίγες μέρες πριν την μεγάλη γιόρτη, οι ντόπιοι συγκεντρώνονται στο μοναστήρι και όλοι μαζί φροντίζουν να καθαριστούν όλοι χώροι – κελιά και τραπεζαρίες- να βαφτούν και να συντηρηθούν, περιποιούνται τα λουλούδια, «ντύνουν» την εκκλησία με τα γιορτινά της και φροντίζουν το μοναστήρι να είναι σε άρτια κατάσταση έτσι ώστε να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

Παραμονή του Αγίου Αθανασίουfb_img_14315269223981η Μαΐου- οι γυναίκες του χωριού συγκεντρώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες για να μαγειρέψουν το φαγητό που θα προσφέρει η Μονή στους επισκέπτες. Τα φαγητά περιλαμβάνουν μαγειρίτσα κοκκινιστή και γίδα κοκκινιστή με ρυζάκι! Είναι παραδοσιακά πιάτα του Λαύκου και του Πηλίου γενικότερα, μαγειρεμένα με πολύ μεράκι και αγάπη! Το απόγευμα η εικόνα συνοδεία του Ιερέα και των ντόπιων έρχεται στο Μοναστήρι. -Τα παλιά χρόνια η διαδρομή από το κέντρο του Λαύκου προς το μοναστήρι γινόταν με τα πόδια αλλά και με την βοήθεια ζώων, όπως γαιδουράκια ή άλογα.- Η λειτουργία ξεκινά με μεγάλη προσέλκυση ντόπιων και επισκεπτών, που προσέρχονται με ευλάβεια να προσκυνήσουν.

Μετά το πέρας της λειτουργίας, ακολουθεί φαγητό στις τρείς τραπεζαρίες τηfb_img_1431527025357ς Μονής. Οι επισκέπτες, φέρνουν μαζί τους φαγητά, και ψήνουν κρέατα γύρω από το μοναστήρι, σε αυτοσχέδιες ψησταριές.

Μετά το φαγητό, σειρά έχει ο χορός! Οργανοπαίχτες της περιοχής, παίζουν παραδοσιακή μουσική, πηλιορείτικα και νησιώτικα, και οι παρευρισκόμενοι χορεύουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, η ημέρα ξεκινά με την λειτουργία στην εκκλησία του μοναστηριού. Στην συνέχεια, οι γυναίκες του χωριού προσφέρουν καφέ και γλυκά στους επισκέπτες. Ακολουθεί το μεσημεριανό φαγητό και στην συνέχεια η επιστροφή της εικόνας στην κεντρική εκκλησία του Λαύκου, το Γεννέσιον της Θεοτόκου.

Ενα πανηγύρι, με ιδιαίτερο χαρακτήρα που κανείς δεν πρέπει να χάσει! Να είστε όλοι εκεί! 1&2 Μαΐου!

fb_img_1431526853613

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μικρή πόρτα που οδήγει στο ποταμάκι

fb_img_1431526895053

Το ποταμάκι πίσω από το Μοναστήρι και δίπλα το μονοπάτι που οδηγεί στην Πάλτση

fb_img_1431526929685

 fb_img_1431526937256

Η εκκλησία της Μονής του Αγίου Αθανασίου