Εκκλησίες και Μοναστήρια

Ιερός Ναός Το Γενέσιον Της Θεοτόκου

γεννέσιο-της-θεοτόπου-λαύκος-πήλιο

Χτίστηκε το 1756 ήταν μικρή, σε ρυθμό Βασιλικής. Καθώς περνούσαν τα χρόνια προέκυψε η ανάγκη για μια μεγαλύτερη εκκλησία και έτσι το 1887 άρχισε να χτίζεται η καινούρια εκκλησία, του ίδιου ρυθμού, με μεγάλο γυναικωνίτη και ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του Δ. Φάμπα. Τις εργασίες μαρμάρων ανέλαβε ο Κ. Τσάμης, ενώ οι αγιογραφίες είναι έργο του Λαυκιώτη αγιογράφου Αν. Τσαμασφύρου,ο οποίος μαθήτευσε στο Άγιον Όρος.

Αγία Παρασκευή

αγια-παρασκευή-πήλιο

Μια πανέμορφη μικρή εκκλησία, σε ρυθμό μικρής Βασιλικής με χαγιάτι,στο δυτικό τμήμα του χωριού με απίστευτη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο. Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία κατασκευής, υπολογίζεται όμως ότι χτίστηκε πριν από περίπου 100 χρόνια.

Μονή Αγίου Αθανασίου

λαύκος_πήλιο_14

Το Μοναστήρι χτίστηκε το 1795 με δαπάνη του οπλαρχηγού Στέργιου Μπασδέκη. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπονήθηκαν από τον Δήμο Ζουπανιώτη, ενώ εξωτερικά κοσμείται από πέτρινα ανάγλυφα και έναν ακτινωτό ήλιο, έργα του γλύπτη Σπ. Μίλιου, Ζουπανιώτης και αυτός. Βρίσκεται Β. Α. του Λαύκο σστην θέση ”Κωτίκι” σε απόσταση 8χ.μ από το κέντρο του χωριού. Εξωτερικά η Μονή περιβάλεται από ελαιόδεντρα ενώ στο πίσω μέρος της, ρέουν τα νερά του ποταμιού που καταλήγουν στην Πάλτση.

Εξωκλήσι Προφήτη Ηλία

Αγία Παρασκευή-λαύκος-πήλιο

Βρίσκεται στην άκρη του χωριού, στο υψηλότερο σημείο με πανοραμική θέα προς τον Παγασητικό κόλπο. Σε ρυθμό Βασιλικής με μικρό χαγιάτι. Δεν υπάρχουν καταγραφές σχετικά με την ημερομηνία ανέγερσής του.

Εξωκλήσι Αγίου Παντελεήμονα

Βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Δεν υπάρχουν καταγραφές για το πότε ακριβώς χτίστηκε.

Εξωκλήσι Αγίου Νικολάου ο Εν Βουναίνις

%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%b1%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf

Βρίσκεται μισή ώρα από το Λαύκο προς την διαδρομή για το χωριό Πλατανιάς ανάμεσα σε μια έκταση από ελαιώνες και έχει δώσει το όνομα του σε όλη την περιοχή της οποίας είναι και προστάτης. Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1820 με δωρεά της οικογένειας Αναγνώστου και ανακαινίστηκε το 1880. Είναι χτισμένο σε ρυθμό Βασιλικής με χαγιάτι. Στο πίσω μέρος της εκκλησίας υπάρχει και ένα μικρό νεκροταφείο.

Εξωκλήσι Αγίου Ιωάννη στη Σάρα

Βρίσκεται στη θέση “Σάρα” στην διαδρομή από Λαύκο προς Μηλίνα. Χτισμένο σε ρυθμό Βασιλικής με χαγιάτι, πριν το 1820, χωρίς να υπάρχουν σαφής καταγραφές. Είναι αφιερώμενο στη μνήμη του Ιωάννη του Θεολόγου.